LEKKI SERNIK Z ŻELATYNĄ, BEZ CUKRU

Sernik light na bazie twarogu, żelatyny i owoców

1,5 kg twarogu tłustego, najlepiej zamawiany na wsi
żelatyna
szklanka dojrzałych truskawek
szklanka jagód
szklanka malin
mleko 4 szklanki

woda 2 szklanki

Twaróg przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa, podzelić na dwie części. Do pierwszej części dodać zmielone truskawki, a do drugiej jagody. Rozpuścić 5 łyżeczek żelatyny w 2 szklankach gorącego mleka. Połączyć masę serowo-truskawkową z mlekiem i wylać całość na tortownicę. Włożyć do lodówki. Odczekać 20 minut i zrobić to samo z masą serowo-jagodową. Gdy masa jagodowa jest już twarda poukładać na niej maliny i truskawki. Z części malin wycisnąć sok i dodać go do gorącej wody, w której rozmieszać należy kolejną porcję żelatyny. Wylać płyn na maliny i włożyć do lodówki.