PEPE TUŃCZYK

Wspaniały, wysokobiałkowy posiłek

Składniki:

- 400 g tuńczyka w kawałkach z wody

-1 pęczek natki pietruszki

- 1,5 papryczki pepperoni

- 4 ząbki czosnku

- 1 średnia cebula czosnkowa

- 15g oliwy

- 10g oleju sezamowego

- 30g ziaren sezamu

- 100g jogurtu naturalnego bez cukru

- 15 g pasty peperoni bez cukru

- mieszanka ziół – Zioła Małgorzatki

- 100g makaronu nitki durum

Olej sezamowy osiada unikalny aromat, którego nabiera cała potrwa. Zawiera on bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega6 i omega3. Ze względu na jego niską termostabilność lepiej nie poddawać go działaniu wysokich temperatur.

Przygotowanie:

- Papryczkę, cebulę i czosnek oczyść, drobno pokrój. Podsmaż na oliwie.

- Dodaj na patelnię odsączonego tuńczyka, wszystko podsmaż razem około 5 – 10 minut

- Na suchej patelni upraż sezam

- W kubeczku wymieszaj jogurt, pastę peperoni, zioła, olej sezamowy

- Gdy tuńczyk na patelni będzie niemal suchy dodaj przyrządzony sos

- Dodaj pietruszkę, wszystko podsmaż chwilę razem na bardzo małym ogniu

- Podawaj z makaronem

- Można przygotować również wersję bez sosu. Wówczas potrawę skrapiamy tylko na koniec olejem sezamowym

Wartość odżywcza: 92 g białka, 80g węglowodanów, 42g tłuszczu

Poziom trudności: niski

Czas przygotowania: 30minut