Wspaniały, wysokobiałkowy posiłek
Składniki:
- 400 g tuńczyka w kawałkach z wody
-1 pęczek natki pietruszki
- 1,5 papryczki pepperoni
- 4 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula czosnkowa
- 15g oliwy
- 10g oleju sezamowego
- 30g ziaren sezamu
- 100g jogurtu naturalnego bez cukru
- 15 g pasty peperoni bez cukru
- mieszanka ziół – Zioła Małgorzatki
- 100g makaronu nitki durum
Olej sezamowy osiada unikalny aromat, którego nabiera cała potrwa. Zawiera on bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega6 i omega3. Ze względu na jego niską termostabilność lepiej nie poddawać go działaniu wysokich temperatur.
Przygotowanie:
- Papryczkę, cebulę i czosnek oczyść, drobno pokrój. Podsmaż na oliwie.
- Dodaj na patelnię odsączonego tuńczyka, wszystko podsmaż razem około 5 – 10 minut
- Na suchej patelni upraż sezam
- W kubeczku wymieszaj jogurt, pastę peperoni, zioła, olej sezamowy
- Gdy tuńczyk na patelni będzie niemal suchy dodaj przyrządzony sos
- Dodaj pietruszkę, wszystko podsmaż chwilę razem na bardzo małym ogniu
- Podawaj z makaronem
- Można przygotować również wersję bez sosu. Wówczas potrawę skrapiamy tylko na koniec olejem sezamowym
Wartość odżywcza: 92 g białka, 80g węglowodanów, 42g tłuszczu
Poziom trudności: niski
Czas przygotowania: 30minut