Lekki deser bez dodatku cukru
oSkładniki (na 4 porcje):
mały kefir naturalny (ok. 200 g)
pół szklanki naturalnego soku owocowego (może być to sok 100% kupiony w kartonie, sok wyciskany tzw. jednodniowy, lub sami możemy wycisnąć sok z dowolnych owoców i dodatkowo wzbogacić go miąższem)
10 g żelatyny (3 płaskie łyżeczki)
wartość energetyczna 1 porcji: 50 kcal
czas przygotowania: 15 min + oczekiwanie na wystygnięcie i stężenie żelatyny
Żelatynę należy rozpuścić w 150 ml wrzącej wody (należy ją dobrze wymieszać). Kiedy żelatyna jest już rozpuszczona i ostygła, ale jeszcze nie stężona dodajemy pół szklanki soku owocowego (100 ml) i mieszamy. Wyjęty z lodówki kefir ubijamy trzepaczką i wlewamy do niego powoli tężejącą, zimną żelatynę z sokiem. W trakcie wlewania nie przestajemy ubijać. Otrzymaną mieszaninę przelewamy do salaterki lub jakiejkolwiek innej formy i szybko wkładamy do lodówki. Deser gotowy jest do spożycia po 1/2 godziny schładzania. Można podawać go z owocami lub polać sosem owocowym, na który składają się: zmiksowana filiżanka jagód (malin) i 50 g jogurtu naturalnego.
Przedstawiony poniżej przepis jest bardzo łatwy do wykonania, a składniki do jego przygotowania można w zależności od sezonu nabyć w każdym większym sklepie. Większość ze składników można dowolnie wymieniać na im podobne. Do sporządzenia deseru nie używa się żadnych produktów przetworzonych, ani wzmacniaczy smaku i zapachu jakimi są cukier czy sól. Deser nie zawiera także żadnych składników o wysokim indeksie glikemicznym- nie powodują nagłego nasycenia, które po chwili znika. Ptasie mleczko charakteryzuje się wysokim indeksem sytości, dzięki czemu długo po jego spożyciu nie sięgniemy po inne dania. Nadaje się jako miłe urozmaicenie codziennych posiłków. Ptasie mleczko nie jest składnikiem, czy główną potrawą sezonowej diety, o której po osiągnięciu zamierzonych efektów momentalnie zapomnimy. Spożywając naszą propozycję powinniśmy pamiętać, że jeśli nawet dany deser będzie wydawał nam się mało słodki, nie jest to wina niedoskonałości przepisu, a naszego osobniczego przyzwyczajenia do zawartości cukru we wszystkich potrawach jakie spożywamy na co dzień. Należy zauważyć, że zarówno cukier jak i sól (a także inne, chemiczne wzmacniacze smaku i zapachu) zawarte są w prawie każdym przetworzonym i półprzetworzonym produkcie spożywczym. Jeśli zatem zjemy po naszym deserze ciasto z kremem czy nawet cukierka to przyrządzanie owocowego ptasiego mleczka minie się z celem, gdyż w porównaniu do tradycyjnych słodyczy zawsze nasz przepis będzie wydawał się mało słodki.