KURCZAK W LUKSUSOWEJ PANIERCE

Kurczak w panierce w nowej odsłonie

Składniki:

- 300 g fileta z piersi kurczaka

- 1/3 pęczka natki pietruszki

- 1/3 pęczka szczypiorku

- 20 g orzechów włoskich

- 1 całe jajo

- kilka ziaren zielonego pieprzu marynowanego

- 1 łyżeczka majeranku

- sól, pieprz

- 50 g ryżu białego długoziarnistego

- 10 g oliwy

- 20 g maki razowej pszennej

Ziele majeranku posiada właściwości lecznice: reguluje trawienie (zapobiega niestrawności, działa rozkurczowo na narządy trawienne), wzmaga wydzielanie żółci, zalecane przy biegunkach i chorobach układu trawiennego. Dodatek majeranku pomaga organizmowi poradzić sobie z „ciężkimi potrawami”.

 

Każda odmiana ryżu długoziarnistego będzie miała niższy GI, czyli nie będzie powodować nagłych wyrzutów cukru. Unikaj ryżów krótkoziarnistych – używane często do ryżowych deserów charakteryzują się wysokim GI.

Przygotowanie:

- Mięso oczyść, rozbij, osól i opieprz

- Sporządź panierkę: roztrzep całe,  jajo; dodaj drobno posiekany szczypiorek i natkę, majeranek, sól i drobno posiekane ziarna pieprzu

- Rozbite mięso obtocz w mące a następnie w panierce

- Mięso smaż na patelni teflonowej spryskanej PAM- em oraz posmarowanej pędzelkiem oliwą

- Smażysz na małym ogniu. Jak mięso przypiecze się z obu stron, podlej je małą ilością wody i podsmaż jeszcze kilka minut.

- Podawaj z ryżem

Wartość odżywcza: 74 g białka, 52 g węglowodanów, 28 g tłuszczu

Czas przygotowania: 30 min

Ilość porcji: 1 – 2; jeżeli chcesz uczynić posiłek bardziej energetycznym zwiększ ilość ryżu.

Dla kogo: szczególnie dla osób, których dieta bazuje na większym udziale tłuszczu