Kurczak w panierce w nowej odsłonie
Składniki:
- 300 g fileta z piersi kurczaka
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 1/3 pęczka szczypiorku
- 20 g orzechów włoskich
- 1 całe jajo
- kilka ziaren zielonego pieprzu marynowanego
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- 50 g ryżu białego długoziarnistego
- 10 g oliwy
- 20 g maki razowej pszennej
Ziele majeranku posiada właściwości lecznice: reguluje trawienie (zapobiega niestrawności, działa rozkurczowo na narządy trawienne), wzmaga wydzielanie żółci, zalecane przy biegunkach i chorobach układu trawiennego. Dodatek majeranku pomaga organizmowi poradzić sobie z „ciężkimi potrawami”.
Każda odmiana ryżu długoziarnistego będzie miała niższy GI, czyli nie będzie powodować nagłych wyrzutów cukru. Unikaj ryżów krótkoziarnistych – używane często do ryżowych deserów charakteryzują się wysokim GI.
Przygotowanie:
- Mięso oczyść, rozbij, osól i opieprz
- Sporządź panierkę: roztrzep całe, jajo; dodaj drobno posiekany szczypiorek i natkę, majeranek, sól i drobno posiekane ziarna pieprzu
- Rozbite mięso obtocz w mące a następnie w panierce
- Mięso smaż na patelni teflonowej spryskanej PAM- em oraz posmarowanej pędzelkiem oliwą
- Smażysz na małym ogniu. Jak mięso przypiecze się z obu stron, podlej je małą ilością wody i podsmaż jeszcze kilka minut.
- Podawaj z ryżem
Wartość odżywcza: 74 g białka, 52 g węglowodanów, 28 g tłuszczu
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 1 – 2; jeżeli chcesz uczynić posiłek bardziej energetycznym zwiększ ilość ryżu.
Dla kogo: szczególnie dla osób, których dieta bazuje na większym udziale tłuszczu