ZUPA LAKSA Z MALEZJI

Rybna zupa z mlekiem kokosowym

3 małe cukinie
4 średnie cebule
4 średnie marchwie
pęczek szczypioru z cebulką
podwójna pierś z kurczaka
4 skrzydełka do wywaru

duża puszka mleka kokosowego
2 łyżeczki pasty z trawą cytrynową (może byc zielone curry)
kiełki sojowe świeże
 1 papryczka ostra
3 ząbki czosnku
5 cm świeżego imbiru
duża cytryna lub 3 limonki
sos rybny, kurkuma, kolendra, papryka ostra, pieprz, imbir w proszku
makaron vermicelli

Ugotować wywar na skrzydełkach- ok, 2 litry. Cebule, marchew, czosnek pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać posiekane piersi z kurczaka i posiekany w plastry imbir. Po usmażeniu zalać wszytko mlekiem kokosowym i dodać posiekany szczypior z cebulkami. Chwile gotować. Wlać wcześniej przygotowany wywar mięsny. Wsypać przyprawy i pastę z trawy cytrynowej oraz trochę sosu rybnego. Na koniec wcisnąć do zupy połowę cytryny, a druga połowę razem ze skóra pokroić i wrzucić do zupy. Gotować 10 minut, po czym należy wyjąc cytrynę i wyrzucić makaron. Nie gotować.