LASGNE

DIETETYCZNA LASAGNE

 LASAGNE

Coś bardziej skomplikowanego

Czas przygotowania: 2 h

Poziom trudności: wysoki

Ilość porcji: 3- 5 w zależności od założeń żywieniowych

Dla kogo: każdego , na zróżnicowanej diecie.

Składniki:

 - 300 g makaronu lasagne z pszenicy durum (przy naczyniu do lasagne o wymiarach 30 x20 cm -  potrzebujesz około 20 płatów makaronu na 3 warstwy)

- 600 g fileta z piersi kurczaka

- 2 czerwone średnie cebule (około 150 g)

- 600 g pieczarek

- 1, 5 dużej czerwonej papryki (około 250 g)

- 30 g pesto z czerwoną papryką

- 40 g ziaren słonecznika

- puszka krojonych pomidorów bez skórki wraz z zalewą (400 g)

- 150 g przecieru pomidorowego

- 30 g oliwy z oliwek

- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros, zioła prowansalskie

Pesto to utarte zioła (głównie bazylia) z oliwą z dodatkiem pomidorów lub papryki, czosnku, sera. Produkt zawiera dużo tłuszcz, ale jest to zdrowy tłuszcz nienasycony. Oczywiście do dań dodajemy jedynie  30 – 50 g tego produktu w celu nadania potrawie wspaniałego smaku. Wybierając pesto upewnij się, czy nie zawiera cukru. Odmiany z serem są bardzo smaczne, ale jeżeli „trzymasz dietę” raczej zrezygnuj z niego

Makaron w przepisie powstał na bazie twardej odmiany pszenicy (durum, semolina). Pszenica ta ma znacznie niższy indeks glikemiczny (GI), wykazuje małe tendencje do rozgotowywania.

Wartość odżywcza:  172 g białka, 242 g węglowodanów, 57 g tłuszczu

Przygotowanie:

- Mięso oczyść i pokrój w bardzo małą kosteczkę. Osól i obficie obsyp przyprawą gyros. Wstaw do lodówki na minimalnie 30 minut.

-  Na rozgrzanej, posmarowanej cienko oliwą patelni (niewielką ilość – około 5 g rozprowadź pędzelkiem na patelni) podmaż przez 40 s cebulę pokrojoną w cienkie paseczki

- Dodaj, doprawione pieprzem i solą, pieczarki pokojone w cienkie plasterki. Smaż do momentu aż woda, jaka została wydzielona z pieczarek, wyparuje. Pieczarki nie powinny być zbyt przysmażone.

- Na suchej patelni upraż ziarna sezamu (około 3 minuty), co jakiś czas mieszając je. Ziarna powinny być delikatnie zrumienione (utrzymaj mały ogień)

- Ziarna słonecznika dodaj do pieczarek

- Na dużej patelni teflonowej, delikatnie posmarowanej oliwą (rozprowadź pędzelkiem lub palcem około 15 g), na małym ogniu podsmaż mięso. W trakcie smażenia podlej mięso wodą co będzie zapobiegać jego przypalaniu się.  Pod koniec smażenie dodaj pesto, wymieszaj je dokładnie z mięsem.

- Na głębszej patelni sporządź sos: pomidory z puszki wraz z sosem, przecier pomidory wymieszaj z 10g oliwy. Dodaj oregano i bazylię, sól, pieprz. Sos trzymaj na ogniu aż zacznie gęstnieć (około 10 minut mieszając co jakiś czas)

- W głębokim garnku zagotuj osoloną wodę. Do wrzącej wody wrzuć pierwsze 6 plastrów makronu. Gotuj tylko 2 minuty (makaron powinien być trochę twardy)

- Dno naczynia żaroodpornego posmaruj sosem i ułóż pierwszą warstwę makaronu. Ponownie makaron posmaruj sosem. Na makaronie ułóż warstwę mięsa z pesto.

- W garnku zagotuj kolejne 6 plastrów makaronu, które ułóż na warstwie mięsa. Makaron ponownie posmaruj sosem

- Na makaronie połóż warstwę pieczarek. Na pieczarkach ułóż warstwę czerwonej papryki posiekanej w drobną kostkę

- Paprykę polej sosem i przykryj kolejną warstwą, wcześniej ugotowanego makronu ( 6 płatów)

- Ostatnią warstwę makaronu polej obficie sosem. Jeżeli sosu będzie zbyt mało górna warstwa będzie sucha i przypalona

- Naczynie z lasagne wstaw do nagrzanego piekarnika ( temp. 150 stopni)  na około 30 minut. Wybierz opcję bez termoobiegu (naczynie powinno być podgrzewane tylko od dołu). Zbyt wysoka temperatura doprowadzi do przypalenia górnej warstwy makaronu. Kontroluj lasgne – gdyby górna warstwa przypalała się polej ją dodatkowo sosem.