KOKTAJL JOGURTOWO- MELONOWY

Lekki koktajl na bazie melona i jgurtu. Idealny na lato i bardzo dobry na zimę

Składniki (na 4 porcje)

jeden melon Galia

2 mandarynki

150 g kefiru

wartość energetyczna 1 porcji : 80 kcal

czas przygotowania: 15 min

 

Melona obrać, wydrążyć pestki, pokroić w kawałki. Mandarynki obrać i usunąć pestki oraz wszystkie delikatne błonki. Przygotowane owoce połączyć z resztą składników, wrzucić do blendera i zmiksować. Podawać silnie schłodzone.

 

Przedstawiony powyżej przepis jest bardzo łatwy do wykonania, a składniki do jego przygotowania można w zależności od sezonu nabyć w każdym większym sklepie. Większość ze składników można dowolnie wymieniać na im podobne. Do sporządzenia deseru nie używa się żadnych produktów przetworzonych, ani wzmacniaczy smaku i zapachu jakimi są cukier czy sól. Deser nie zawiera także żadnych składników o wysokim indeksie glikemicznym- nie powodują nagłego nasycenia, które po chwili znika. Koktajl charakteryzuje się wysokim indeksem sytości, dzięki czemu długo po jego spożyciu nie sięgniemy po inne dania. Nadaje się jako miłe urozmaicenie codziennych posiłków. Koktajl nie jest składnikiem, czy główną potrawą sezonowej diety, o której po osiągnięciu zamierzonych efektów momentalnie zapomnimy. Spożywając naszą propozycję powinniśmy pamiętać, że jeśli nawet deser będzie wydawał nam się mało słodki, nie jest to wina niedoskonałości przepisu, a naszego osobniczego przyzwyczajenia do zawartości cukru we wszystkich potrawach jakie spożywamy na co dzień. Należy zauważyć, że zarówno cukier jak i sól (a także inne, chemiczne wzmacniacze smaku i zapachu) zawarte są w prawie każdym przetworzonym i półprzetworzonym produkcie spożywczym. Jeśli zatem zjemy po naszym deserze ciasto z kremem czy nawet cukierka to przyrządzanie koktajlu minie się z celem, gdyż w porównaniu do tradycyjnych słodyczy zawsze nasz przepis będzie wydawał się mało słodki.