BARSZCZ UKRAIŃSKI LIGHT

Lekki barszcz z mięsną wkładką

Składniki na spory garnek, min 5 litrów:

wywar: skrzydełka, udka, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach
zakwas: 3 duże buraki, 3 ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, kawałek suchego, ciemnego pieczywa

- pierś z kurczaka
- pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por)
- kapusta piekińska (lub włoska)
- 2 puszki pocietych pomidorów lub 4 duże, dojrzałe pomidory
- majeranek, pieprz mielony, papryka ostra
- ewentualnie brukselka lub biała fasola z puszki

Wykonanie:

Zakwas: Dzień wczesniej sporządzić zakwas buraczany: do ciełej, rzegotowanej wody nalezy wrzucić pociete w plasterki buraki oraz wszytkie przyprawy i chleb. Przykryć pozostawiając niewielką przestrzeń na uchodzenie gazów z fermentacji i odłożyć w ciepłe miejsce (np obok kaloryferów)

Nazajutrz odlać całą wodę z zakwasu, zalać buraki świeżą wodą i delikatnie należy je gotować. Kiedy woda sie zagotuje i zrobi sie czerwna, należy ją odlać i ponownie buraki zalać świeżą wodą. Zalewać można tak długo, póki zlewana woda jest czerwona. Potem buraki można już ugotować do kruchosci w wodzie bez jej zlewania.

Bulion: W osobym, duzym garnku na oleju podsmażamy pocięte w kostkę piersi z kurczaka. Po zrumienieniu zalewamy je niewielką ilością wrzątku i dokłądamy skrzydełka lub udka, dokładamy czsnku, ziela angielskiego, liści laurowych i pieprzu w ziarnach. Gotujemy. Po 10 minutach dodajemy pokrojone na kostkę warzywa, przykrywamy, gotujemy. Gdy warzywa zmiękną dodajemy zlają wczesniej wodę po burakach i zakwas. Gotujemy. Nastepnie dodajemy fasole w puszce, pomidory z puszki lub surowe wczesniej sparzone z obraną skórką. Na sam koniec doprawiamy wszytko majerankiem, ostrą papryką, mielonym pieprzem. Można serwować z jogurtem naturalnym.