TAGI:

szkolenia
Toruń
żywienie
zdrowie
degustacja
zapisy
galeria
trening
dieta
sylwetka
matella

V - modułowy kurs "EKSPERT ŻYWIENIA; uprawnienia TKKF

V - modułowy kurs "EKSPERT ŻYWIENIA; uprawnienia TKKF

SPECJALISTYCZNY KURS EKSPERT ŻYWIENIA

ORGANIZATORZY SZKOLENIA

Firma szkoleniowa Sylwetka, Krajowy Ośrodek Metodyczno - Szkoleniowy Towarzystwa Krzewienia Kultury Fizycznej (KOMSz TKKF).

PROGRAM MODUŁÓW

Szkolenie składa się z pięciu oddzielnych szkoleń odbywających się w systemie weekendowym (sobota, niedziela). Każdy moduł to potężna porcja fachowych wykładów, w tle których przygotowane są potrawy dietetyczne, jakie uczestnicy szkolenia degustują.

Program szkolenia obejmuje 5 bloków tematycznych:

1. Żywienie i suplementacja w syndromie metabolicznym

Program modułu obejmuje następujące, przykładowe zagadnienia:

- Intrepretacja wyników laboratoryjnych: badania podstawowe krwi, profil liidowy, cukrzyca w badaniach

- Matebalizm glukozy w organizmie, monitoring glikemii

- Powikłania cukrzycowe

- Wady i zalety popularnych leków cukrzycowych

- Dieta stabilizująca poziom cukru we krwi

- Źródła węglowoadnaów, groźne i bezpieczne alternatywy cukru

- Suplementacja poprawiająca wrażliwość komórkową na glukozę i insulinę

- Dlaczego cukier odbiera urodę

- Układanie planów żywieniowych w przypadkach zaburzonej gospodarki węglowodanowej  i lipidowej

- Pierwsza pomoc przedmedyczna w zdarzeniach związanych z chorobami z bloku metaboliczego

- Cholesterol kontra homocycteina

- Degustacja dań dietetycznych stabilizuzjących glikemię

2. Żywienie i suplementacja w sporcie

Program modułu obejmuje następujące, przykładowe zagadnienia:

- Podstawowe definicje: wydolność, intesywność wysiłku, preferencje metaboliczne

- Energetyka wysiłków o różnej intesywności

- Wpływ wysiłku na metabozlim węglowodanowych substartów energetycznych: wysiłkowy metabolizm weglowodanów, odnowa glikogenu, suplementy wspierające odnowę glikogenu

- Wpływ wysiłku na matebolizm tłuszczowych substartów energetycznych: tłuszcze, ciała ketonowe, suplementacja zwiększajace wykorzystanie tłuszczu, suplementacja tłuszczami

- Wpływ wywiłku na metabolizm białek i aminokwasów: udział aminokwasów w energetyce wysiłkowej, amoniak, zapotrzebowanie na białko

- Wspieranie dietetyczno - suplementacyjne wysiłków długotrwałych: wspomaganie gospodarki wodno - elektrolitowej, sunbstancje energetyzujące, suplementy poprawiajace nawodnienie

- Wspieranie dietetyczno - suplementacyjne w sportach siłowych i szybkościowych: niedoceniana kreatyna, boostery azotowe, beta -alanina,

- Rabdiomioliza - przyczyny, zapobieganie, wyniki badań laboratoryjnych

- Wpływ regularnego wysiłku na funkcjonowanie układów organizmu (układ pokarmowy, krążenia...)

- Wpływ wysiłku na wybrane parametry badań laboratoryjnych

- Żywienie i suplementacja wspierające regenerację organizmu

- Możliwości anabolicznego działania żywienia i suplementów (m.in. testosteron w badaniach laboratoryjnych)

- Degustacja dań dietetycznych

3. Otyłość i psychologia żywienia

Program modułu obejmuje następujące, przykładowe zagadnienia:

- Czynniki regulujące  odczucie  głodu i sytości

- Nadwaga, otyłość- podłoże, rodzaje, zagrożenia  

- Co w żywności tuczy- zdrowe bomby kaloryczne

- Zaburzenia na poziomie odczuwania głodu i sytości: anoreksja, bulimia- przyczyny, możliwości leczenia dietą

- Trening osoby otyłej: zagrożenia, możliwości, bezpieczeństwo i monitoring

- Coaching w pracy z otyłym klientem

- Mechanizmy spalania tłuszczu kontra suplementy i odżywki wspomagające redukcję tkanki tłuszczowej

- Oszukać słodki smak – dlaczego od słodyczy tyjemy i jak możemy zdrowo się oszukać w tym względzie

- Programowanie diet odchudzajacych (tradycyjna, tłuszczowa...)

- Degustacja niskolalorycznych posiłków dietetycznych

4. Żywienie i suplemenetacja w służbie zdrowia: trzustka, wątroba, nerki, schorzenia układu kostno - stawowego

Program modułu obejmuje następujące, przykładowe zagadnienia:

- Trzustka, nerki i wątroba w badaniach laboratoryjnych: interpretacja, geneza zaburzeń

- Czynniki żywieniowe oraz związane z stylem życia obciążające trzustkę, wątrobę i nerki

- Żywienie i suplementacja poprawiające funkcjonowanie trzustki, nerek i wątroby

- Równowaga kwasowo - zasadowa organizmu

- Zwiększanie możliwości buforowych organizmu za pomocą żywienia i suplementacji

- Dna moczanowa - przyczyny, dna w wynikach badań laboratoryjnych

- Żywienie i suplementacja w dnie moczanowej i zaburzenaich gospodarki kwasowo - zasadowej

- Chory kręgosłup człowieka XXI wieku: plaga dyskopatii, rwy kulszowej- analiza przyczyn, konsekwencje oraz zadania fizjoterapii

- Dieta i suplementacja wspierająca układ kostno - stawowy

- Degustacja posiłków dietetycznych odkwaszajacych, sugerowanych w problemach z trzustką, nerkami i wątrobą

5. Żywienie i suplementacja w alergiach, nietolerancjach pokarmowych, chorobach autoimmunologicznych,  wybranych przypadkach nowotworów

Program modułu obejmuje następujące, przykładowe zagadnienia:

- Alergia a nietolerancja pokarmowa

- Niestrawność to nie alergia - dlaczego źle czujemy się po niektórych produktach?

- Gluten, laktoza i kazeina: alergia, nietolerancja, emidemia czy przereklamowny kit?

- Pozostałe żywieniowe czynniki uczulające 

- Opóźniona reakcja pokarmowa a dieta fenotypowa - ile w tym prawdy?

- Istota autoagresji

- Rezregulowana tarczyca - interpretacja wyników laboratoryjnych, choroba hashimoto

- Popularne choroby autoimmunologiczne

- Chemia w żywności a problem autoagresji

- Etiologia wybranych przypadków raka (z naciskiem na układ pokarmowy)

- Żywienie w chorobie nowotworowej

- Żywienie do i pozajelitowe

- Degustacja dietetycznych dań

 

Nabory na poszczególne seminaria znajdziecie w zakładce ZAPISY.

Kolejność uczestnictwa w modułach jest dowolna.

WYKŁADOWCY :

Na poszczególnych modułach, w zależności od specyfiki tematyki, wykładowcami są:

- mgr Katarzyna Matella - dietetyka i suplementacja

- dr Radosław Kożuszek - dietetyka i kuchnie świata

- mgr Łukasz Muszyński – fizjoterapia, anatomia

- mgr Michał Gajewski – lekarz medycyny

- mgr Aneta Niewiadomska – psycholożka

- mgr Jolanta Wachowska – ratowniczka medyczna


Szczegółowy opis każdego wykładowcy znajdziecie w zakładce KADRA

DO KOGO KIEROWANE JEST SZKOLENIE

Szkolenie kierujemy głównie do absolwentów 3 – modułowego szkolenia „Żywienie i Suplemenetacja”, którzy mogą ubiegać się o zdobycie legitymacji Ekspert Żywienia KOMs TKKF.

W poszczególnych modułach mogą uczestniczyć osoby pragnące posiąść specjalistyczną wiedzą w obszarze tematycznym danego seminarium, nie posiadające legitymacji Specjalisty ds. Żywienia i Suplementacji. Uczestnictwo w takich przypadkach będzie jedynie certyfikowane bez możliwości podejścia do egzaminu.

NABYWANE KWALIFIKACJE

  1. Wszyscy uczestnicy szkolenia po każdym module otrzymują certyfikat.
  2. Na ostatnim module chętni mogą przystąpić do egzaminu, którego zaliczenie, uprawnia do odbioru legitymacji TKKF „ Ekspert Żywienia”, nadającej kwalifikacje zgodne z Państwową Ramą Kwalifikacji Zawodowej.
  3. Do egzaminu końcowego może przystąpić osoba:

- posiadająca wykształcenie średnie i wiek 18 lat

- posiadająca legitymację Specjalisty/Doradcyds. Żywienia i Suplementacji wydanej przez TKKF lub Stowarzyszenie Sylwetka

KOSZT UCZESTNICTWA

Koszt udziału w szkoleniu (pojedynczy moduł): 360 zł.

Za udział w szkoleniu wystawiamy faktury VAT.

ZASADY UCZESTNICTWA I ZAPISY

Warunkiem uczestnictwa w seminarium jest: 

- wysłanie zgłoszenia na szkolenie (imię, nazwisko) na mail: matella13@wp.pl

- przelanie kwoty 100 zł* w terminie 2 tygodnie przed jego rozpoczęciem szkolenia, z dopiskiem:
„Imię nazwisko – ekspert (+ miejsce szkolenia) ” na konto:
14 2490 0005 0000 4000 4245 5622
(właściciel konta: Katarzyna Matella, ul. Szarych Szeregów 2e/59, Toruń).


Istnieje również możliwość uiszczenia przedpłaty w sklepie Sylwetka przy ul. Podmurnej 54/56 w Toruniu (tel. 56 652 16 45).


*Szkolenie odbywa się pod warunkiem zgłoszenia minimum 15 osób. W przypadku małej ilości zgłoszeń wpłacane zaliczki będą zwrócone.


KONTAKT

Wszelkich informacji o szkoleniu udziela:
- Katarzyna Matella – 513 167 359
Mail: matella13@wp.pl
  

Sylwetka Katarzyna Matella

Rok założenia: 2006

ul. Kusocińskiego 14a/18
87 - 100 Toruń
tel.: 513 167 359
email: matella13@wp.pl
NIP: 879 - 196 -09 - 69

 

cccc