AUTOR: R. Kożuszek

ZDJĘCIA: R. Kożuszek

TAGI:

szkolenia
Toruń
żywienie
zdrowie
degustacja
zapisy
galeria
trening
dieta
sylwetka
matella

Gruszki z ryżem

Gruszki z ryżem

Składniki (na 8 porcji) :

4 duże gruszki świeże (lub z kompotu bez cukru)

szklanka ryżu paraboiled ugotowanego na mleku

3/4 szklanki mrożonych malin (mogą być także wiśnie)

5-6 łyżek soku malinowego bez cukru lub zagęszczonego mąką ziemniaczaną soku malinowego
łyżeczka soku z cytryny, goździki

wartość energetyczna 1 porcji: 90 kcal

czas przygotowania: 45 min

 

Zagęszczony sok malinowy: ¼ szklanki odsączonej wody z mrożonych malin mieszamy z 5 g mąki ziemniaczanej (2 małe ubite łyżeczki). Zawiesinę przekładamy do metalowego kubka i zanurzamy go we wrzącej kąpieli. W taki sposób otrzymamy naturalnie zagęszczony sok malinowy o konsystencji kisielu.

 

Ryż gotujemy przez 10 minut na wodzie bez soli. Następnie odlewamy wodę i zastępujemy ją wrzącym mlekiem. Gotujemy tak długo, aż mleko się zupełnie wygotuje, a ryż będzie miękki. Gruszki dzielimy na połówki, obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soku z cytryny i kilku goździków. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Wyjęte owoce odsączamy. Odkładamy kilka malin do dekoracji, resztę owoców kroimy na części i dodajemy do ryżu- mieszamy. Układamy gruszki wypukłościami do dołu, nakładamy malinowy ryż, dekorujemy pozostałymi owocami. Spożywamy mocno schłodzone. Zagęszczony (kisiel) sok malinowy polecamy podawać na ciepło, jako przeciwwaga mocno schłodzonych gruszek z ryżem.  

Przedstawiony poniżej przepis jest bardzo łatwy do wykonania, a składniki do jego przygotowania można w zależności od sezonu nabyć w każdym większym sklepie. Większość ze składników można dowolnie wymieniać na im podobne. Do sporządzenia deseru nie używa się żadnych produktów przetworzonych, ani wzmacniaczy smaku i zapachu jakimi są cukier czy sól. Deser nie zawiera także żadnych składników o wysokim indeksie glikemicznym- nie powodują nagłego nasycenia, które po chwili znika. Gruszka z ryżem charakteryzuje się wysokim indeksem sytości, dzięki czemu długo po jej spożyciu nie sięgniemy po inne dania. Nadaje się jako miłe urozmaicenie codziennych posiłków. Gruszka z ryżem nie jest składnikiem, czy główną potrawą sezonowej diety, o której po osiągnięciu zamierzonych efektów momentalnie zapomnimy. Spożywając naszą propozycję powinniśmy pamiętać, że jeśli nawet deser będzie wydawał nam się mało słodki, nie jest to wina niedoskonałości przepisu, a naszego osobniczego przyzwyczajenia do zawartości cukru we wszystkich potrawach jakie spożywamy na co dzień. Należy zauważyć, że zarówno cukier jak i sól (a także inne, chemiczne wzmacniacze smaku i zapachu) zawarte są w prawie każdym przetworzonym i półprzetworzonym produkcie spożywczym. Jeśli zatem zjemy po naszym deserze ciasto z kremem czy nawet cukierka to przyrządzanie gruszek z ryżem minie się z celem, gdyż w porównaniu do tradycyjnych słodyczy zawsze nasz przepis będzie wydawał się mało słodki.

 

Sylwetka Katarzyna Matella

Rok założenia: 2006

ul. Kusocińskiego 14a/18
87 - 100 Toruń
tel.: 513 167 359
email: matella13@wp.pl
NIP: 879 - 196 -09 - 69

 

cccc